bus auto fiets
Menu

Rondleiding en wandeling

Op vrijdag 17 januari organiseerden we samen met de gemeente Weert een wandeling/rondleiding op het terrein van de Van Hornekazerne en De Lichtenberg. 

Een groep van circa 40 belangstellenden had zich aangemeld voor een wandeling/rondleiding op het terrein van de Van Hornekazerne en De Lichtenberg. De belangstellenden bestonden uit een mix van buurtbewoners, stakeholders en raadsleden.

De rondleiding startte op het parkeerterrein aan de Nelissenhofweg, van waaruit we via de Nelissenhofweg langs De Lichtenberg liepen en als eerste een kijkje namen in de Boostenzalen. Bij een aantal van de belangstellenden riep het herinneringen op uit het verleden, ze hebben er vroeger zelf gesport. De Boostenzalen worden wekelijks gebruikt door de leerlingen van de Koala-school, welke op het kazerneterrein gehuisvest is. Vervolgens zijn we het terrein van De Lichtenberg opgelopen. Daar vertelde Theo Schers van de gemeente een stukje van de geschiedenis van het Bisschoppelijk College. Vroeger werd er onder andere gezwommen. De voormalige kleedkamers/ toiletgebouw, het linker entreegebouw als je het terrein oploopt, is in gebruik door Kunstcentrum Weert. Vervolgens zijn we het openluchttheater ingelopen en hebben we de gerenoveerde Mariakapel bekeken. Op de terugweg naar het kazerneterrein hebben we de binnenplaats van de boerderijen aan de IJzerenmanweg bekeken. In de boerderijen werden vroeger door het Bisschoppelijk College zowel kunst- als tekenlessen gegeven.

Op het kazerneterrein werden we door Adam Siebensma, locatiemanager van het COA, ontvangen voor een rondleiding op het COA-terrein. Als eerste bezochten we het keukengebouw waar vroeger gekookt werd voor de militairen. Het voorste gedeelte van het keukengebouw, dat uitkijkt op het exercitieterrein (oefenterrein voor militairen), wordt nu gebruikt als sportzaal waar de vluchtelingen sporten. Het exercitieterrein behoort samen met de daaraan gelegen monumentale gebouwen en de toegangspoort aan de Kazernelaan tot de monumenten. In de, zes, legeringsgebouwen wonen de vluchtelingen. Vervolgens hebben we de voormalige kantine/officiersmess bezocht, waar aan de achterzijde van het gebouw een filmzaal/ theater is gelegen. De filmzaal/theater wordt kosteloos door het COA ter beschikking gesteld aan onder andere verenigingen voor het opvoeren van theatervoorstellingen.

Via een prachtige laan met volwassen bomen zijn we richting het zwembad en de sporthal gelopen om vervolgens daar binnen een kijkje te nemen. Het zwembad is nadat de koninklijke militaire school het terrein heeft verlaten, niet meer in gebruik. De sporthal daarentegen is verhuurd en daar trainen de turnverenigingen Jan van Weert en Tensor. Op de begane grond is een boksschool gevestigd. Het laatste gebouw wat we bezocht hebben is een van de laatste gerealiseerde legeringsgebouwen. In het gebouw zijn hotelkamers gerealiseerd voor Psytrec. Psytrec verzorgt intensieve behandelprogramma’s voor patiënten met posttraumatische ervaringen. De patiënten verblijven en overnachten tijdens de behandeling op het terrein. Daarnaast verblijven hier ook enkele topsporters van de Basketbal Academy Limburg.

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe